Program „Owoce w szkole”
Zmiana nawyków żywieniowych dzieci
Nasze gospodarstwo uczestniczy w programie „OWOCE W SZKOLE” od samego początku , czyli od jego uruchomienia przez Komisję Europejską w roku szkolnym 2009/2010.
Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępniamy się kilka razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Owoce dostarczane do programu pochodzą z naszego 200 hektarowego sadu, produkowane są według surowych wymagań integrowanej produkcji roślin (IP) z udziałem metod biologicznych, dzięki temu owoce i warzywa z naszych pól posiadają wysokie walory zdrowotne i dietetyczne co potwierdzają państwowe certyfikaty.
Porcje warzywne przygotowywane są bezpośrednio przed wydaniem, celem zapewnienia ich maksymalnej świeżości, a dostarczane codziennie we wczesnych godzinach rannych.
Warzywa z najsłodszych i najsmaczniejszych odmian , krojone w słupki przypominające frytki oraz talarki, są atrakcyjne dla dzieci. Dzieci ze szkół, do których realizujemy dostawy mogą odwiedzić nasze gospodarstwo i zapoznać się z pracami w sadzie i przechowalni.
Dla organizowanych wycieczek do naszego sadu przygotowujemy zabawy i konkursy.